Pertti Kurikan UMK-voitto merkitsee sitä että erityisryhmä tuli uudella tavalla näkyväksi; kaikilla meillä oma tärkeä äänemme, omanlainen luovuutemme ja yksilöllisyytemme. Se että Eurovisiojoukkoon nyt kollektiivisen humanismin aallon harjalla pääsee jotain aitoa ja vilpitöntä, ei-laskelmoitua ja rehellistä on tärkeä asia.

Euroviisuilla sinänsä ei ole mitään tekemistä minkään kanssa, luovuuden näkökulmasta se on Ilman Aikusta Paskaa, hirveää ajan, vaivan ja rahan tuhlausta. Hyvää viihdettä, kieliposkessa-camppia, ilopoppia ja rakettienpauketta saa vähemmälläkin vaivalla. Miten monta paljon tähdellisempää kohdetta noille resursseille olisikaan olemassa. Nenäpäivä-projektien tukeminen olikin loistoidea!

Vammaisten tai psyykkisistä ongelmista kärsivien ihmisten luovuus ei ero millään lailla muiden luovuudesta, olkoonkin ettei ”muita” ole edes olemassa. Luovuus on paras keino – luomu sellainen – selviytyä sisäisten ja ulkoisten ongelmien kanssa. Se lievittää kärsimystä, helpottaa ahdistusta ja saadessamme tunnekosketusta tulemme eheämmiksi ja empaattisemmiksi. Luovuus liittää meidät yhteen toisten kanssa, olemme loppupeleissä sisältä samanlaisia.

Musiikki on sydämen asia, yhdessä kokemisen asia ja myös vammaisilla – ja erityisesti heillä – on siihen kykyä, halua ja oikeus. Tätä Pertti Kurikan Nimipäivät edustaa, se pakottaa kaikki kunnioittamaan aitoutta ja haavoittuvuutta. Kukaan meistä ei voi astua näiden asioiden yläpuolelle.

40-vuotisen musiikkiterapeuttiurani valtuuttamana haluan antaa erityisen kiitoksen Pertti Kurikan Nimipäivien taustajoukoille; he eivät ole esillä, eivät pidä meteliä itsestään mutta ilman heidän innostustaan, ammattitaitoaan, kärsivällisyyttään ja näkemystään yhtyettä ei olisi olemassa ja se olisi jäänyt näkemättä ja kokematta Suomelta ja kuten eilisiltainen ratkaisu edellyttää – koko Euroopalta.

Tässä linkki pohdintoihin Pertti Kurikan Nimipäivien DVD:stä

On tärkeää vihata rakastaakseen – Kovasikajuttu asian ytimessä

ja tässä ajatuksia samasta teemasta Esko Koskelan CD -levyn julkaisun tiimoilta

Lauluhommien hallitsija – kehitysvammarock & bluesia vuodelta 1976

Ja tässä linkki Eskon biisiin

Jukka Tervo – ESKO KOSKELAN TAHKOKANGAS BOOGIE

 

Ei ole internet-yhteyttä