Kirjoituksessani näillä sivuilla  https://www.jukkatervo.com/on-tarkea-vihata-rakastaakseen-kovasikajuttu-asian-ytimessa/ käsittelin kehitysvammaisten mainiota bändiä Pentti Kurikan Nimipäivät ja väitin että on sitä rokkia tehty ennenkin vammaisten kanssa. Aloittaessani musiikkiterapiauraani musiikinohjaajana Tahkokankaan Keskuslaitoksessa Oulussa 1975 tapasin syntymästään sokean kehitysvammaisen miehen Esko Koskelan (s.1956), joka lauloi laulun kuin laulun ulkomuistista, pyöritti päätään ja läpsytti käsiään yhteen. Samanikäiset lauluntekijät kohtasivat.

Eskon älykkyys, huumorintaju ja ennen kaikkea luovuus tekivät minuun suuren vaikutuksen. Pian kävi ilmi että hän kykenee myös keksimään lauluja itselleen tärkeistä aiheista. Keskustelu Eskon kanssa juuttui usein jankutukseksi samoista asioista, mutta laulujen tarinat olivat pitkiä, dramaattisia ja eläviä. Esko olikin keskeinen henkilö vaikuttamassa ammatinvalintaani. Toimin yhä musiikkiterapeuttina, yli 35 vuotta näiden äänitysten jälkeen. Myös Esko laulaa edelleen.

Olin digitalisoittanut tätä käsillä olevan projektin materiaalia jo vuosi-kaksi sitten, mutta en kiireiltäni ehtinyt viemään sitä eteenpäin. Pentti Kurikka pisti minuun vipinää. Saimme juuri valmiiksi CD-levyn ESKO KOSKELA LAULUHOMMIEN HALLITSIJA. Tämän levy on äänitetty Tandbergin kelanauhurilla Tahkokankaan Keskuslaitoksen juhlasalin näyttämöllä 1976. Taustalta kuuluu salissa touhuavien ihmisten ääniä mutta ne eivät meitä häiritse. Kappaleiden nimet  Musiikkikirjasto boogie, Heikkohermoyökkö boogie ja vaikkapa Röntgenkorvakuvablues kertovat missä mennään. Kappale Tahkokangas boogie tein Eskolle, Päivi-laulu on omistettu 6-vuotiaalle kehitysvammaiselle tytölle, ja mukana on myös Äimä-yhtyeen Omppopuut, mutta muiden laulujen sanat ovat Eskon improvisoimia Live At Tahkokangas 1976. Olimme äänittäneet myös aimo kasan Beatlesia, Neil Youngia ja Dylania Eskon sanoilla, mutta voi olla ettei julkaisulupia olisi kovin helposti saatu. Kyllä nämäkin laulut kertovat millaisesta Väinämöisestä on kysymys. Jos tämä ei kolahda olet ollut koomassa jo aika kauan.

Kuuntele tästä Tahkokangasboogie – YouTube

Levyn digitoi nauhalta Pasi Alatalo, Elmo Harju Elmerson studiolta työsti levyn masterin ja Eero Tervonen Lintulammen asukasyhdistyksestä junaili levyn julkaisemisen. Kannen suunnitteli oululainen sarjakuvaneuvos Ilpo Koskela, Eskon veli. Kiitos heille. Levyn tuotto menee lyhentämättömänä Tahkokankaan palvelukeskuksen musiikkitoiminnan tukemiseen. Sen tekemistä ovat tukeneet Osuuskauppa Arina ja Höyhtyän suuralueen yhteistyöryhmä.

Levyn julkaisujuhla on Lintulammen kesäjuhlissa Höyhtyällä Oulussa 11.6.2013 klo 18.00-20.00, siinä Sorsatien kupeeessa.

 

Ei ole internet-yhteyttä