Auringonpaisteinen Kuusisaari on täynnä rokkikansaa. En ole käynyt täällä vuosikymmeniin. Nyt ei olla vuonna 1976. Päällimmäinen muisto; auringonlasku ja Procol Harum. Pianonvirittäjä seisoi flyygelin vieressä, Gary Brooker istahti tuolille, soitti koskettimet läpi, nyökkäsi virittäjälle, joka nyökkäsi takaisin ja poistui takavasemmalle kun täydellisillä soundeilla siunattu yhtye aloitti ikimuistoisen settinsä. Rokkikansa kuunteli.

Esiinnyin Kuusrokissa neljä kertaa (toivottavasti en kuulosta Juhani Tammiselta, ainakaan ala näyttämään häneltä). Australialaisen singer/songwriterin Allan Russacin kanssa kahdesti, Anna-Leena Härkösen kanssa kerran ja kerran tupsahdin lavalle yksin kun yhtyeiden välissä oli aikatauluongelmia. Väkeä oli jotain kymmenentuhatta. Mikäs siinä, kun ei mistään mitään tajua niin lavalle vaan.

Nyt väkeä on 30.000 ja nimi on Qstock. Kaikki toimii, aurinko paistaa ja monta lavaa höyryää erilaista musaa, mukana talloo teinienergiaa ja meitä seniorikansalaisia sulassa sovussa. Paras ollakin sillä oma poikani on järjestysmiehenä. Eniten koskettaa bändien jumalaton lahjakkuus, hurjia soittajia, hienoja tekstejä, kinkkisiä biisejä, tosissaan mutta kuitenkin rennosti. Osa lauluista on tietysti kieli poskessa tehtyjä höpötyksiä, tahallisesti tai tahattomasti. J. Karjalaisen keikka menee pilalle kun basso on miksattu kuulumaan kilometrin päähän mutta 20 metriin ei muuta kuulukaan (en lakkaa ihmettelemästä kuinka artistit ja yleisö sietävät näitä paskoja soundeja vuodesta toiseen!). Sen sijaan Michael Monroe tai Kolmas Nainen saavat päälavalle sikahyvän äänentoiston ja meiningin. Monreon ego on just kohdillaan tenniskentän kokoisella lavalla ja jalkapallokentän suuruisen yleisömeren edessä. Niin se pitää ollakin. Kaikki tai ei mitään. Miten lie kerrostalokaksiossa? Niin on rujo ja räyhäkkä bändi vaikka biisit eivät minua kosketa mitenkään. PMMP tanssittaa koko aluetta ja parikymppiset mimmit osaavat jokaisen laulun sanat jotka merkitsevät heille todella paljon – ja hyviä ne ovatkin. Järkyttävän hyvä yhtye ja kaksi rokkitähteä jotka osaavat kaiken tanssimassa, riehumassa, laulamassa ja laulattamassa.

Anna rakas voimia jaksamaan
Alusvaatemainokset kaduilla
Joka puolella muija kuvissaan
Luottaa itseensä pikkuhousuissaan…

Jeesus, Jeesus ei tule oletko valmis…

Välillä elokuviin: uunituore Springsteen & I -dokumentti  SPRINGSTEEN & I (Official Trailer) – Coming this July – YouTube on mainio kuvaus fanien ja Pomon suhteesta. Nyt ei siis ole kysymys teini-idolin kirkuvasta ihailusta (no melkein) vaan aikuisten tunnesuhteesta muusikkoon jota eivät tunne, vaan ensisijaisesti rakkaudesta musiikkiin joka koskettaa. Eräs heistä, keski-ikäinen mies ajaa autoa ja kertoo kuinka kokee katsovansa jonkun ihmisen valokuva-albumia Brucen lauluja kuunnellessaan. Ja pillahtaa itkuun. Taisi olla oma albumi.

Qstock 2013 on loppuun myyty. Kuusisaaressa ja Raatissa on viikonloppuna kolmekymmentätuhatta ihmistä kuuntelemassa runonlaulantaa! En sitä aina muista vaikka tiedän tietysti; musiikki ja laulut varsinkin sanoittavat meidän sisikuntaamme, vaikka emme osaisi niistä puhua, voimme tanssahtaa ja laulaa mukana ja ehkä ottaa toista kädestä kiinni. Heistä yksi hukassa olevan oloinen pikkuisen tuiterissa oleva 15-kesäinen poika liikuttaa huuliaan Pauli Hanhiniemen mukana:

Jartsa istuu yöhuoltamolla puoli kolmelta
tuijottaa tyhjää kahvikuppiaan
takana on luja putki rilluvuosien
se tuntee jäljet tuhansien tuoppien

Tiedän olevan hyvää ja kaunista
enemmän kuin unelma onnesta…

Olenko se minä vai Hanhiniemi, joka tuntuu kokevan vanhan biisin sanat nyt paljon syvemmin ja koskettavammin kuin vuosikymmeniä sitten. Että vettä on virrannut monen sillan alta aika paljon, mutta laulu porskuttaa. Kaipa nämä örinäheavybänditkin haluavat sanoa jotain, – vaikka sanoista nyt ei saa selvää, liekö unkaria – , niin ainakin sen että kovia jätkiä ollaan ja Saatanalle pärjätään vaikka paljain käsin – eikä pelota yhtään, eihän!

Tuo Procol Harumin vuosiluku piti tarkistaa netistä http://oulu.ouka.fi/kirjasto/musaoulu/rock/kuusrock/vuosittain/1976/1976.htm. Siellä näyttää olleen keikalla Alvin Stardust (!) mutta myös Sodoma –niminen yhtye. Tuskin soittivat virsiä. Sodomassa hääräsivät mm. nuorukaiset Simo ja Markus Aalto. Simo on tunnettu taikuri ja Make soittaa ainakin Beatles Bandissä Liverpoolilaisnelkon lauluja eikä tyttäretkään Suvi ja Saara Aalto ole ihan lahjoja vaille jääneet.

 

Ei ole internet-yhteyttä