Ystäväni Pertin siskon mies on musta. Ihan musta eli värillinen tai afro jotain, siis ei- valkoihoinen. Talvipakkasella pipo vaan heiluu ilmassa 20 senttiä toppatakin yläpuolella. Kun joku tulee vastaan hupun uumenista lehehtaa hampaitten ledrivistö. Mohammed hymyilee herkästi. Hymyilisin minäkin jos olisin Pertin siskon kanssa naimisissa yötä päivää.

Mohammed on Oulun ensimmäinen musta poliisi. Hän valmistui Tampereelta hyvin arvosanoin ja pääsi sijaisuuden jälkeen heti virkaan. Se että Mohammed on kotimaassaan filosofian maisteri ja puhuu kuutta kieltä ei ollut asiassa haitaksi. Mutta kansainvälinen käsikielikin on halussa, eikä se ole viittomakieli. Rasismiin hän ole koskaan törmännyt. Juoppojen huutelu ei ole rasismia vaan tyhmyyttä, varsinkin jos vastassa on ihan musta 190 senttiä pitkä ihan mustanvyön karateka. Ensimmäistä kertaa poliisien saunaillassa oli päällikkö todennut että sinua olisi ollut vaikea piilotella talvisodassa.
– Niin Morse, oli Muhamed vastannut, – jos minä olisin ollut paikalla olisitte voittaneet.
Heitettiin lisää löylyä hiljaisuuden vallassa.

Mohammed on hyvä saunoja. Kun tätä ihmeteltiin selitti mies että kun on maannut kauhussa, veressä ja hiekassa käsin kaivamassaan kuopassa Darfurin erämaassa kranaattien lentäessä pään yli, ei sauna ole kuuma paikka ollenkaan. Mohammed on sukunsa ainoa eloonjäänyt alle kolmikymppinen mies. Tästä hän ei koskaan puhu.

Mohammed oppi hyvää suomea kahdessa vuodessa ja oulua kolmessa. Kun tätäkin ihmeteltiin sanoi Mohammed että Raumallakin olisi ollut virka auki mutta rajansa on hänenkin haasteilla.
– Misä nää luulet olevas! Jos et ruipelo asetu, tullee musta mies ja vie sinut saunaan! hän sanoi puukon kanssa riehuvalle skinille, joka isänmaallisin aikein aikoi karata vierasmaalaisen valloittajan päälle.
Nahkatukka muisti saman tein että parturi odottaa.

Vähän työkaverit miettivät että milloin se muslimi kellahtaa polvilleen ja alkaa jollottaa Mekkaan päin, vaikka kesken ammuskelun. Mohammed on kristitty juutalainen ja sianlihaa hän ei syö. Ei söisi muutenkaan kun on kasvissyöjä. Tässäkin asiassa hän on vaitonainen. Antaahan poikain ihimetellä. Sattumuksista on kotona hauska kertoa ja naurahdella. Vaikka vaimo on Kirkon Ulkomaanavun työntekijä ei se tarkoita ettei huumorintajua löytyisi. Päinvastoin.

Kun ystäväni Pertti tapasi Muhammedin ensimmäisen kerran hän arveli että lopultakin oululainen koripalloilu on alkanut satsata kunnon miehiin. Kun oli Muhammedin vuoro ihmetellä ettei vaimon velimies sen enempää kauhistellut mustaa raiskaajaa, hän huomasi Pertin kirjahyllyssä metritolkulla videoita NBA:n koripallo-otteluista, pelkkää mustaa jatsia levyhyllyssä ja pojalla oli Lenny Kravitzin kuva huoneensa seinällä

Pertti kutsui hänet koristreeneihin Pohjakartanon koululle. Mohammed kävi katsomassa yhdet ikämiesten koripalloharjoitukset, mutta ymmärsi heti ukkojen rymistelyä katseltuaan ettei tuossa porukassa tervettä päivää näkisi.

 

Ei ole internet-yhteyttä