Kom-teatterin Karkkipäivä (kirj. Markus Nummi) kertoo syrjäytymisen tarinan monessa kerroksessa. Pääosassa on umpihullu yksihuoltajaäiti, naapurin tytöstä huolestunut neuvokas pikkupoika, sosiaalityöntekijöitä ja tavallinen hyväntahtoinen mies, joka sotkeutuu yhä syvemmälle kanssaihmisten ongelmiin.

Näytelmä on vilpittömästi ja taiten tehty, mutta sen ongelma on yksiulotteisuus. Hyvästä pyrkimyksestään huolimatta ajankohtainen ja tärkeä esitys jää ontoksi sosiaaliraportiksi. Esitykselle ei oikein uskalla nauraa eikä osaa itkeä. Se näyttää kunka asiat ovat, mutta ei kysy miksi ja mitä tehdä. Eihän taiteen tehtävä ole kasvattaa tai politikoida, mutta parhaimmillaan se voi antaa uuden lähestymistavan ja eläytymismahdollisuuden vaikeisiinkin asioihin. Ehkä se onkin esityksen pointti: näin voimattomia olemme!

Juho Milonoffin pikkupoika on esityksen sykkivä sydän ja selkäranka; hän välittää, haluaa auttaa, mutta osaa myös kierot temput saadakseen apua. Katupoika siis. Laura Malmivaara on rasittava narsistis-maaninen ihmishirviö vailla syvyyttä ja koskettavuutta. Itsensä videointi ehetytymisprojektissa on tietysti rankka herja mediamaailmaan ja yksinäisyyteen, mutta kovin kolkko temppu peittämään ihmisen arvottomuutta ja ahdistusta. Kipeetä akkaa on helppo vihata koska mitään syytä myötätuntoon ei ole. Miksi hän on niin paha? Esityksessä vilahtavat kaikki sosiaalityön ulottuvuudet (pedofilia, alkoholismi, yksinhuoltajuus, heitteillejättö, työpaikkaongelmat, sairaalamaailma jne.) hirveällä vauhdilla ettei mistään muodostu syvempää käsitystä. Karkkipäivä kuvaa aikuisten kyvyttömyyttä pitää huolta lapsistaan ja sitä kuinka lapsi alkaa huolehtia aikuisista. Silloin kun vanhemman oma tyydytys menee kaiken muun edelle ovat helvetin portit auki.

Timo Torikka naapurin miehenä on eräässä parhaista rooleistaan, vaikka hän on paikkaamassa itse Pekka Valkeejärveä. Samanlainen kokemus paikkaamisesta tapahtui vuosikausia sitten kun Kom oli Oulussa Saision Betoniyö -esityksellään. Vasta  jälkeenpäin kuulin että suuressa roolissa ollut Tapio Liinoja oli vain (!) tuuramassa sairastunutta kollegaa. Se on ollut toiseksi kovin teatterikokemukseni, Kansallisteatterin Tuntematonta sotilasta ei taida mikään voittaa.

Olen tietysti vähän väärä ihminen arvioimaan teosta koska hahmot ovat työni kautta liiankin tuttuja. Silti nostan hattua Komin halulle ja kyvylle tarttua ajankohtaisiin tärkeisiin aiheisiin ja kotimaiseen kirjallisuuteen. Yleensä Kom-teatterin vierailu Oulussa on teatteritalven kohokohta. Nyt se on talon oma ‎Kauppamatkustajan kuolema.

 

Ei ole internet-yhteyttä